We worden een zeewierplaneet

 Mijn hele jeugd heb ik aan zee gewoond en daar was ook mijn eerste ervaring met zeewier. Als peuter zal ik het vast weleens in mijn mond hebben gestopt maar het heeft zo’n 35 jaar geduurd voordat ik het echt ging eten. In mijn pubertijd had ik vooral last van zeewier. Tijdens het zwemmen voelde het maar irritant aan je voeten en wilde je het liefst het water uit. En bij hoge temperaturen en de verkeerde wind lag er een dikke stinkende laag afgestorven bruine slijmalg op het strand. Kortom, nog niets positief over zeewier en algen.

Wie “Een kleine geschiedenis van de mensheid” (Harari, 2017) heeft gelezen weet hoe belangrijk de rol van tarwe is geweest bij de domesticering van de mens. De impact van zeewier zal net zo groot gaan zijn. Zeewier is zeer breed toepasbaar. Hieronder geef ik een aantal toepassingen kort weer, in latere blogs ga ik er uitgebreider op in.

Zeewier in voeding

Op dit moment wordt 40% van het landoppervlak gebruikt voor onze voeding. Als we 2% van het zeeoppervlak zouden gebruiken voor zeewierteelt dan kunnen we in 2050 de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel voorzien. Zeewier bevat eiwitten, vitaminen en mineralen en heeft bovendien een hoger vezelgehalte dan groente en fruit. Daarnaast heeft zeewier positieve invloed om gezondheid, onder andere cardiovasculaire aandoeningen en hoge bloeddruk nemen af.

Zeewier in veevoeder

Zeewier is een duurzamer en gezonder alternatief voor bijvoorbeeld genetisch gemodificeerde soja. Daarnaast hebben studies en praktijkvoorbeelden aangetoond dat koeien meer melk geven en ook het antibioticagebruik kan sterk worden gereduceerd. Ook remt zeewier de methaanuitstoot door koeien. Methaan is naast CO2 een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering en wordt ook in het regeerakkoord genoemd als aandachtspunt.

Zeewier als biomassa

Zeewier kan ook heel goed ingezet worden als grondstof voor biobrandstof en chemicaliën. Het gas dat vrijkomt bij de compostering van zeewier kan worden opgevangen om er vervolgens een bruikbaar biogas van te maken. Stel je eens voor, de gaskraan in Slochteren helemaal dicht om vervolgens biogas van zeewier door het bestande gasnetwerk te pompen!

Zeewier in bioplastics en garen

Efficient is het nog niet maar de eerste resultaten waarbij zeewier wordt gebruikt als grondstof voor bioplastic zijn veelbelovend. Ook zijn er bedrijven die het gelukt is om garen te maken van zeewier. Onlangs heeft Algiknit een schoen ontwikkeld die gemaakt is van zeewier. Is de schoen versleten dan gooi je hem op de composthoop en kan je het gebruiken als bemesting.

Wat ons betreft rijden we over een aantal jaar in een auto van bio-plastic, op bio-gas naar de supermarkt met in onze boodschappentas producten waar in elk product een “schepje” zeewier zit.  En mocht ju twijfelen, zonder dat we het in de gaten hebben zit er al in veel producten zeewier, wat dacht u van chocolademelk, tandpasta, cosmetiica…….

Like en deel deze blog. Het is weer een stap dichterbij een duurzame (zeewier)planeet.